tips og oppskrifter

Hvis du har en sitron

Lag en sunn, fudgy sitronkake!

Jeg elsker sitron. Alt blir s godt med sitron. Etter ha prvd havregrt med sitron i, fikk jeg lyst til lage en liknende kake. For lage den trenger du:

1 boks hvite bnner (170g) - 2 egg - 2 ss sukrin+ og 1 ss sukrin gold (eller annet tilsvarende 5 ss sukker) - 1 banan - 1 dl yoghurt naturell - 1,5 dl havregryn - 1 ts bakepulver - 1/2 sitron - 2 ss smeltet smr - 1 ts valmuefr (kan slyfes)

Slik gjr du:

1. Pisk eggene luftige i en bolle, tilsett sukrin og en most banan.

2. Press ut saften av sitronen i eggeblandingen, og riv den gule delen av skallet oppi.

3. Mos bnnene, og tilsett dette i bollen sammen med resten av ingrediensene, og bland godt sammen.

4. Ha rra i en liten, bakepapirkledd kakeform, jeg brukte en brdform, og stek midt i ovnen p 180 grader i omtrent 40 minutter (til den er fast og gyllen).

En god og frisk kake som like godt kan nytes med god samvittighet etter helga.

Redigering (video)

Jeg synes det er veldig gy se p andres redigeringsvideoer, og har lenge hatt lyst til lage en selv ogs. Her valgte jeg redigere tre noks forskjellige bilder med ulike utgangspunkt, men som dere ser, er det mye av det samme som gr igjen likevel. Kvaliteten p videoen ble ikke helt topp, men den gir forhpentligvis et bilde av hvordan jeg vanligvis redigerer mine bilder i Camera Raw og Photoshop. Her er bildene:

Jeg br kanskje nevne at jeg hele tiden, egentlig ubevisst, endrer mten jeg redigerer p, og at jeg om ett r sannsynligvis vil le litt nr jeg ser p dette.

. . .

krydret linsesuppe & pitabrd

Hsten er etter min mening den perfekte tiden for varme og smakfulle supper, slik som denne linsesuppa. Den er utrolig lett lage, men ogs veldig god - for ikke snakke om sunn - srlig for en linseelsker som meg.

Dette trenger du for lage ca. 2 liter suppe:

1 lk

1 paprika

2-3 fedd hvitlk

3 gulrtter

2,5 ts garam masala

2 ts karri

1,5 ts spisskummen

1 ts timian

1 ts sukrin+ / 2 ts sukker (kan slyfes)

2 kartonger ferdig kokte, rde linser (jeg brukte de fra gogreen)

500 g hakkede tomater

5-6 dl grnnsaksbuljong

100 g matyoghurt

salt og pepper

Slik gjr du:

1. Finhakk alle grnnsakene, og surr lk, hvitlk og paprika i olje i en stekepanne. Tilsett s gulrttene og krydderet, og stek videre.

2. Tilsett linsene i stekepanna. Ha s denne blandingen over i en strre kjele, tilsett tomatene, buljongen og matyoghurten. La dette koke, og smak til med salt og pepper. Spe eventuelt ut med mer vann.

3. Server med pitabrd eller annet brd, hjemmelaget eller kjpt. Jeg bakte pitabrd, og det kan absolutt anbefales.

Dette trenger du til ca. 12 pitabrd:

3 dl lunkent/varmt vann

1/2 pakke gjr

2 dl rugmel

ca. 5 dl hvetemel

1/2 ts salt

1/2 ts karri

1/2 ts spisskummen

1/2 ts paprikapulver

Slik gjr du:

1. Ls opp gjren i vannet, bruk ganske varmt vann til trrgjr.

2. Bland sammen alle de trre ingrediensene, og tilsett vannet. Arbeid deigen smidig for hnd eller med kjkkenmaskin.

3. Del deigen opp i mindre boller, og sett til heving i ca. 30 min.

4. Trykk s bollene til flate, runde kaker, og la dem heve i ytterligere 30 min.

5. Stek midt i ovnen ved 250 grader i 6-8 min, de skal blse seg opp og bli gylne.

Jeg skal i hvert fall lage dette flere ganger.

Omelettmuffins

I gr prvde jeg lage omelettmuffins, eller matmuffins, for frste gang. Ja, jeg trodde det ville vre veldig godt, men dette var enda bedre enn forventet. Alts veldig godt, og absolutt anbefale. Dette er perfekt sommerlunsj pakke i piknikkurven.

Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, men gjorde noen endringer etter hva som var finne p kjkkenet. Dette hadde jeg oppi:

5 egg - 2 dl havregryn - 1 dl sammalt hvete - 150 g matyoghurt - 5 soltrkede tomater i sm biter - 10 grnne oliven i skiver - 1 finhakket rdlk - 100 g erter - 3 sm, revne gulrtter - 2 finhakkede fedd hvitlk - litt rosmarin - litt gresslk - salt og pepper - olje til steking

Nr alt er klart og oppskret, stek erter, rdlk, gulrot, hvitlk og urter i litt olje og krydre med salt og pepper. Hvis det lukter veldig godt, er man p god vei.

Pisk s sammen egg, yoghurt, mel og havregryn til en jevn rre, og ha den stekte blandingenoppi, sammen med oliven og soltrket tomat. Bland alt sammen, og ha det i muffinsformer.

Jeg fikk omtrent 15 sm muffins, og stekte dem p 200 grader i 16 minutter.

Dette passer nok ogs godt som lunsj p skolen nr den tid kommer. Men jeg br kanskje ikke legge alt for store planer for det n i ferien (for det er lettere sagt enn gjort).

...

...

Fang lyset og snt

Jeg synes egentlig det er veldig vanskelig komme med skalte fototips, og vet ikke helt hva jeg skal svare nr jeg fr sprsml om nettopp det. Slik jeg ser det, er det nemlig ikke slik at det er noen bestemte innstillinger eller funksjoner som gjr at alt blir bedre. Men jeg har i det siste erfart srlig to ting som jeg synes er veldig nyttige:

#1 Om du har muligheten, ta bilder i Raw. Dette forutsetter at du har photoshop (camera raw) og har muligheten til behandle bilder i raw-format. Fordelene med dette er at du rett og slett fr mye, mye strre fleksibilitet nr det kommer til behandlingen, fordi bildet ikke har blitt bearbeidet av kameraets bildebehandlingsprogram, og du har selv muligheten til justere p lys, hvitbalanse og liknende selv. Kvaliteten vil heller ikke avta, noe som gir et finere resultat. Jeg begynte med dette i januar, og selv merker jeg at jeg redigerer bildene mye mindre nr jeg tar bilder i raw, fordi det ikke skal like mye til for f et bedre resultat.

#2 Ikke fokuser kun p finne fine motiver, som objektene i seg selv, men let etter fint og gjerne sregent lys. N kan jeg jo trekke inn klisjenat fotografering betyr male med lys, men poenget mitt er bare at et motiv kan bli s utrolig forandret bare ved hjelp av lys. Selv et relativt kjedelig sted kan bli fint med det rette lyset. Kanskje en litt annen vinkel vil gjre stor forskjell? Prv deg frem, det er det viktigste. Det prver i hvert fall jeg gjre, selv om det er lett glemme. Bildene jeg blir mest fornyd med er oftest de som er preget av spesielt sollys.

Have a cookie or three

Disse myke cookiesene, eller minikakene om du vil, ble farlig gode, spr du meg. Srlig med tanke p at de er sunne. Jeg tok utgangspunkt idenneoppskriften, men gjorde noen forandringer. Dette hadde jeg oppi:

170 g brune bnner - 60 g havregryn - 1 ts bakepulver - 40 g sukrin - ca. 8-10 drper stevia vanilje - 25 g kakao - litt kanel - litt salt - 15 g smeltet smr - 1/2 dl melk - 1 banan

Ha alle ingrediensene i en bolle, og mos det med en stavmikser (eller liknende). Legg deigen i sm klatter p et bakepapir, og stek midt i ovnen p 180 grader. Tiden som trengs avhenger av strrelsen p kakene. Mine stod inne i kanskje 8 minutter, og jeg fikk 21 sm kaker.

Veldig farlig ha disse stende p kjkkenet, alts, men veldig godt ogs.

Det er ikke gull alt som glimrer

Mange har kanskje hrt om siden fr, men jeg m bare anbefale pinterest. En side jeg henter mye inspirasjon og ider fra. Der finner man mye fint, enten det gjelder DIY, som blant annet det over, deilig mat, foto, fint interir eller klr. Alt, egentlig. Det meste har forelpig forblitt ugjort fra min side, men innimellom er det gy finne fram litt kreativitet og lage noe. Idene til det du ser ovenfor, dukket ogs opp der. Link og link. Og jeg kan forsikre dere om at det ikke er noe gull her, bare spraymaling.

...

Sunn prekake

Denne ste, lille kaken her er en bananprekake. En sunn, men god kake som fint kan spises til bde frokost, lunsj og dessert. Jeg lagde den i en mini-kakeform (en porsjon), men det gr ogs an lage den i muffinsformer eller doble oppskriften slik at den passer til en kakeform nr deg. I tillegg trenger du dette:

Start med piske sammen egget, mos bananen og rr den inn i eggene sammen med mel, melk, kanel, kardemomme og til slutt bakepulver (og tilsett eventuelt vaniljeessens el.) . Hell i kakeformen. Deretter er det tid for skjre opp pren i mellomstore biter (hvis du vil, kan du bruke annen frukt, for eksempel eple), og dytt bitene litt ned i kakerra. Stek i ovnen p 180 grader til den er gjennomstekt (avhenger av strrelse p formen), min stod inne i omtrent 20-25 min, men kunne med fordel sttt lengre.

Jeg spiste min minikake med yoghurt og bringebr p toppen. Det var godt!

. . . . . .

Sjokolade.

Enten du bare er litt kald og sjokoladesulten, eller vil feire morsdagen som er i morgen, kan det anbefales lage denne konfekten. Dette var frste gangen jeg lagde konfekt. Jeg fryktet p forhnd at det kom til bli helt mislykket og grisete, men det var overraskende lett! Jeg tok utgangspunkt i denneoppskriften, men gjorde noen f endringer p fyllet. Jeg vil forresten tro at nesten hva som helst vil passe som fyll her, for eksempel syltety, eller til og med et helt bringebr. Eller vaniljekrem? h, s mye godt lage. S lite tid.

(Det er fortsatt ikke sn her (og det er helt greit, for jeg vil ha vr), men det tar seg liksom bedre ut p bilder enn surt vr og regn, s..)

Og som alltid nr jeg sier, leser eller tenker for mye p et ord blir det helt merkelig. SJOKOLADE, S j o k o l a d e, sjokolade, det er jo et ganske rart ord nr man tenker p det?

Har du prvd lage konfekt fr?


Oppskrift, blomster og bok

I dag lagde jeg (nok en gang) pannekaker. Men en litt annen type enn vanlig, faktisk. Blind ekspirimentering endte i disse pannekakene, som i grunnen ble veldig gode, synes jeg:

Eple- og kokospannekaker


Dette trenger du:

2 eggehviter - 1 eple - 2 ss havregryn - 2 ss rugmel/annet mel - 1/2 ts bakepulver - ca. 2 ss kokosmasse - evt. litt vaniljeessens

Dette gjr du:

Pisk eggehvitene stive i en bolle. Skrell og rasp eplet, og vend i eggehvitene sammen med alle de andre ingrediensene. Stek pannekakene (av den veldig fluffy pannekakerren) i en stekepanne. Jeg anbefaler flge med, for disse blir fort godt stekt.

Veldigveldig godt sammen med yoghurt, frukt og br.

Utenom lage pannekaker, leser jeg for tiden denne boka, nemlig "& me skal bli omskapte". Jeg er enda ikke ferdig med den, men jeg har kommet spass langt at jeg kan si at jeg liker den og at jeg anbefaler den. S les i vei!

Apropos bker, har dere noen boktips?

Julesmoothie (video)

(anbefaler trykke p HD)

N har jeg gjort noe jeg nesten aldri gjr. Jeg har laget en video. Denne gangen med en oppskrift p en enkel smoothie som passer godt n som det snart er jul. Jeg vet at videoen gr litt fort noen ganger, jeg skulle gjerne gjort en del ting annerledes, men jeg hper at den likevel er forstelig. Smoothien ble i hvert fall god (og s fr jeg heller bli bedre filmlager en annen gang, det er jo egentlig ganske gy (og tidskrevende...)).

Hva synes du?

Et lite tips

_DSC0972 copy_DSC0972 copy_DSC0972 copy_DSC0972 copy

Jeg har ftt flere sprsml angende fototips, om jeg har noen. Egentlig fler jeg at jeg ikke har noen tips komme med, og at det meste uansett er vist og skrevet fr. Men her kommer et aldri s lite fototips, eller egentlig kameratips.

Det kan jo bli litt pinlig hvis det viser seg at alle allerede kan dette, men selv fant jeg ikke ut om dette fr for en uke siden. Det handler enkelt og greit om stille inn noe som heter Picture Control hos Nikon-kameraer og Picture Styles hos Canon. Her kan man velge ulike innstillinger som gr p farger og kontrast p bildene, noe som enkelt gjr bildene nrmere slik man ville hatt dem etter redigering. Selv hadde jeg tidligere p "standard", mens jeg n har skiftet til "friske farger". Dette gir, naturlig nok, friskere farger i bildene, og bildene ser rett og slett bedre ut rett fra kameraet. (les mer her)

(Slik finner du Picture Control p Nikon-kameraer: Meny→ Opptaksmeny→ St. inn Picture Control)

Har du et fototips?

Vil dere ha flere slike tips? (om jeg skulle ha noen)


"Stressed spelled backwards is desserts."

.....................................................................

Mandag, ny uke, nye muligheter. Men ogs nye ting som m gjres, og ofte en del stress. S, hvorfor ikke ta seg en dessert, eller tre? Her kommer oppskrifter p tre litt sunnere desserter:

_DSC0972 copy_DSC0972 copy

Mikro-sjokoladefondant

(1 porsjon):

1 egg - 1 liten banan eller 1/2 stor banan, most - 1-2 ss mel (jeg brukte havremel laget av havregryn) - 1/2 ts bakepulver - 1 god ss sukrin gold/annen stning - 1 ss kakaopulver - litt melk for tynnere konsistens

Rr alle ingrediensene godt sammen. Ha rren i en skl/form, dekk med plastfolie og sett i mikroen p full effekt. Hvor lenge den trenger st avhenger av strrelsen og formen. Jeg lagde min i to sm former, og de trengte ikke st inne i mer enn omtrent 30-40 sekunder. Da var de akkurat passe stekt og flytende i midten.

_DSC0972 copy

Jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle dette...

..Mangopudding?

(3 porsjoner)

2-3 dl kesam (evt. blandet med yoghurt naturell og/eller melk) - 1 eller 1/2 mango i biter - smak til med stning hvis ndvendig - 1 gelatinplate, bltlagt i 5 minutter - 1/2 dl kokende vann

Miks sammen ingrediensene med en blender eller stavmikser.

Ls gelatinplaten opp i det kokende vannet. Bland deretter dette inn i mangoblandingen. Ha i sm porsjonsformer, og sett i kjleskap til det har stivnet.

Bringebrsaus: et par never (frosne) bringebr - et par ss vann - smak til med stning hvis ndvendig

Kok opp i en liten kjele. Prv mose brene s godt som mulig med en gaffel. Tilsett vann etter konsistens.

Serveres sammen nr "puddingen" har stivnet.

_DSC0972 copy

_DSC0972 copy

_DSC0972 copy

Tilslrt bondepike

(1 porsjon):

Eplemos: 1 eple, skrelt og skjrt i terninger - litt vann (knapt 1/2 dl) - evt. stning og vaniljeessens etter smak

Kok eplebitene i vannet til de er mre, rr slik at de blir most.

Msli: 20g korn/gryn (jeg brukte havregryn og 4-korn) - 1-2 ts sukrin gold/brunt sukker - evt. litt kanel

Brun alt sammen i en liten kjele eller stekepanne. Pass p rre godt slik at det ikke brenner seg.

Nr alt dette er klart, er det bare til legge Eplemos, yoghurt naturell (kan ogs bruke krem) og mslien lagvis i et glass.

Dette var kjempegodt!








Hper oppskriftene faller i smak. Selv pleier jeg ofte prve meg fram litt etter hva jeg selv liker, og jeg anbefaler dere gjre det samme.

Hva synes du?

hits