tips og oppskrifter

Hvis du har en sitron

Lag en sunn, fudgy sitronkake!

Jeg elsker sitron. Alt blir så godt med sitron. Etter å ha prøvd havregrøt med sitron i, fikk jeg lyst til å lage en liknende kake. For å lage den trenger du:

1 boks hvite bønner (170g) - 2 egg - 2 ss sukrin+ og 1 ss sukrin gold (eller annet tilsvarende 5 ss sukker) - 1 banan - 1 dl yoghurt naturell - 1,5 dl havregryn - 1 ts bakepulver - 1/2 sitron - 2 ss smeltet smør - 1 ts valmuefrø (kan sløyfes) 

Slik gjør du:

1. Pisk eggene luftige i en bolle, tilsett sukrin og en most banan.

2. Press ut saften av sitronen i eggeblandingen, og riv den gule delen av skallet oppi. 

3. Mos bønnene, og tilsett dette i bollen sammen med resten av ingrediensene, og bland godt sammen.

4. Ha røra i en liten, bakepapirkledd kakeform, jeg brukte en brødform, og stek midt i ovnen på 180 grader i omtrent 40 minutter (til den er fast og gyllen).

En god og frisk kake som like godt kan nytes med god samvittighet etter helga. 

 

 

Redigering (video)

Jeg synes det er veldig gøy å se på andres redigeringsvideoer, og har lenge hatt lyst til å lage en selv også. Her valgte jeg å redigere tre nokså forskjellige bilder med ulike utgangspunkt, men som dere ser, er det mye av det samme som går igjen likevel. Kvaliteten på videoen ble ikke helt topp, men den gir forhåpentligvis et bilde av hvordan jeg vanligvis redigerer mine bilder i Camera Raw og Photoshop. Her er bildene:

Jeg bør kanskje nevne at jeg hele tiden, egentlig ubevisst, endrer måten jeg redigerer på, og at jeg om ett år sannsynligvis vil le litt når jeg ser på dette.

 

. . .

 

krydret linsesuppe & pitabrød

Høsten er etter min mening den perfekte tiden for varme og smakfulle supper, slik som denne linsesuppa. Den er utrolig lett å lage, men også veldig god - for ikke å snakke om sunn - særlig for en linseelsker som meg.

Dette trenger du for å lage ca. 2 liter suppe:

1 løk

1 paprika

2-3 fedd hvitløk

3 gulrøtter

2,5 ts garam masala

2 ts karri

1,5 ts spisskummen

1 ts timian

1 ts sukrin+ / 2 ts sukker (kan sløyfes)

2 kartonger ferdig kokte, røde linser (jeg brukte de fra gogreen)

500 g hakkede tomater

5-6 dl grønnsaksbuljong

100 g matyoghurt

salt og pepper

Slik gjør du:

1. Finhakk alle grønnsakene, og surr løk, hvitløk og paprika i olje i en stekepanne. Tilsett så gulrøttene og krydderet, og stek videre.

2. Tilsett linsene i stekepanna. Ha så denne blandingen over i en større kjele, tilsett tomatene, buljongen og matyoghurten. La dette koke, og smak til med salt og pepper. Spe eventuelt ut med mer vann.

3. Server med pitabrød eller annet brød, hjemmelaget eller kjøpt. Jeg bakte pitabrød, og det kan absolutt anbefales. 

Dette trenger du til ca. 12 pitabrød:

3 dl lunkent/varmt vann

1/2 pakke gjær

2 dl rugmel

ca. 5 dl hvetemel

1/2 ts salt

1/2 ts karri

1/2 ts spisskummen

1/2 ts paprikapulver

Slik gjør du: 

1. Løs opp gjæren i vannet, bruk ganske varmt vann til tørrgjær.

2. Bland sammen alle de tørre ingrediensene, og tilsett vannet. Arbeid deigen smidig for hånd eller med kjøkkenmaskin.

3. Del deigen opp i mindre boller, og sett til heving i ca. 30 min.

4. Trykk så bollene til flate, runde kaker, og la dem heve i ytterligere 30 min.

5. Stek midt i ovnen ved 250 grader i 6-8 min, de skal blåse seg opp og bli gylne.

 

 

 Jeg skal i hvert fall lage dette flere ganger.

 

 

Omelettmuffins

 

I går prøvde jeg å lage omelettmuffins, eller matmuffins, for første gang. Ja, jeg trodde det ville være veldig godt, men dette var enda bedre enn forventet. Altså veldig godt, og absolutt å anbefale. Dette er perfekt sommerlunsj å pakke i piknikkurven. 

Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, men gjorde noen endringer etter hva som var å finne på kjøkkenet. Dette hadde jeg oppi:

 

 

5 egg - 2 dl havregryn - 1 dl sammalt hvete - 150 g matyoghurt - 5 soltørkede tomater i små biter - 10 grønne oliven i skiver - 1 finhakket rødløk - 100 g erter - 3 små, revne gulrøtter - 2 finhakkede fedd hvitløk - litt rosmarin - litt gressløk - salt og pepper - olje til steking

 

 

Når alt er klart og oppskåret, stek erter, rødløk, gulrot, hvitløk og urter i litt olje og krydre med salt og pepper. Hvis det lukter veldig godt, er man på god vei.

 

 

Pisk så sammen egg, yoghurt, mel og havregryn til en jevn røre, og ha den stekte blandingen  oppi, sammen med oliven og soltørket tomat. Bland alt sammen, og ha det i muffinsformer.

 

 

Jeg fikk omtrent 15 små muffins, og stekte dem på 200 grader i 16 minutter.

 

 

Dette passer nok også godt som lunsj på skolen når den tid kommer. Men jeg bør kanskje ikke legge alt for store planer for det nå i ferien (for det er lettere sagt enn gjort).

...

...

 

Fang lyset og sånt

Jeg synes egentlig det er veldig vanskelig å komme med såkalte fototips, og vet ikke helt hva jeg skal svare når jeg får spørsmål om nettopp det. Slik jeg ser det, er det nemlig ikke slik at det er noen bestemte innstillinger eller funksjoner som gjør at alt blir bedre. Men jeg har i det siste erfart særlig to ting som jeg synes er veldig nyttige:

#1 Om du har muligheten, ta bilder i Raw. Dette forutsetter at du har photoshop (camera raw) og har muligheten til å behandle bilder i raw-format. Fordelene med dette er at du rett og slett får mye, mye større fleksibilitet når det kommer til behandlingen, fordi bildet ikke har blitt bearbeidet av kameraets bildebehandlingsprogram, og du har selv muligheten til å justere på lys, hvitbalanse og liknende selv. Kvaliteten vil heller ikke avta, noe som gir et finere resultat. Jeg begynte med dette i januar, og selv merker jeg at jeg redigerer bildene mye mindre når jeg tar bilder i raw, fordi det ikke skal like mye til for å få et bedre resultat.

#2 Ikke fokuser kun på å finne fine motiver, som objektene i seg selv, men let etter fint og gjerne særegent lys. Nå kan jeg jo trekke inn klisjéen at fotografering betyr å male med lys, men poenget mitt er bare at et motiv kan bli så utrolig forandret bare ved hjelp av lys. Selv et relativt kjedelig sted kan bli fint med det rette lyset. Kanskje en litt annen vinkel vil gjøre stor forskjell? Prøv deg frem, det er det viktigste. Det prøver i hvert fall jeg å gjøre, selv om det er lett å glemme. Bildene jeg blir mest fornøyd med er oftest de som er preget av spesielt sollys. 

 

Have a cookie or three

Disse myke cookiesene, eller minikakene om du vil, ble farlig gode, spør du meg. Særlig med tanke på at de er sunne. Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, men gjorde noen forandringer. Dette hadde jeg oppi:

170 g brune bønner - 60 g havregryn - 1 ts bakepulver - 40 g sukrin - ca. 8-10 dråper stevia vanilje - 25 g kakao - litt kanel - litt salt - 15 g smeltet smør - 1/2 dl melk - 1 banan

Ha alle ingrediensene i en bolle, og mos det med en stavmikser (eller liknende). Legg deigen i små klatter på et bakepapir, og stek midt i ovnen på 180 grader. Tiden som trengs avhenger av størrelsen på kakene. Mine stod inne i kanskje 8 minutter, og jeg fikk 21 små kaker.

Veldig farlig å ha disse stående på kjøkkenet, altså, men veldig godt også.

 

 

Det er ikke gull alt som glimrer

Mange har kanskje hørt om siden før, men jeg må bare anbefale pinterest. En side jeg henter mye inspirasjon og idéer fra. Der finner man mye fint, enten det gjelder DIY, som blant annet det over, deilig mat, foto, fint interiør eller klær. Alt, egentlig. Det meste har foreløpig forblitt ugjort fra min side, men innimellom er det gøy å finne fram litt kreativitet og lage noe. Idéene til det du ser ovenfor, dukket også opp der. Link og link. Og jeg kan forsikre dere om at det ikke er noe gull her, bare spraymaling.

 

...

 

Sunn pærekake

Denne søte, lille kaken her er en bananpærekake. En sunn, men god kake som fint kan spises til både frokost, lunsj og dessert. Jeg lagde den i en mini-kakeform (en porsjon), men det går også an å lage den i muffinsformer eller doble oppskriften slik at den passer til en kakeform nær deg. I tillegg trenger du dette:

Start med å piske sammen egget, mos bananen og rør den inn i eggene sammen med mel, melk, kanel, kardemomme og til slutt bakepulver (og tilsett eventuelt vaniljeessens el.) . Hell i kakeformen. Deretter er det tid for å skjære opp pæren i mellomstore biter (hvis du vil, kan du bruke annen frukt, for eksempel eple), og dytt bitene litt ned i kakerøra. Stek i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt (avhenger av størrelse på formen), min stod inne i omtrent 20-25 min, men kunne med fordel stått lengre. 

Jeg spiste min minikake med yoghurt og bringebær på toppen. Det var godt!

 

. . . . . . 

 

 

Sjokolade.

Enten du bare er litt kald og sjokoladesulten, eller vil feire morsdagen som er i morgen, kan det anbefales å lage denne konfekten. Dette var første gangen jeg lagde konfekt. Jeg fryktet på forhånd at det kom til å bli helt mislykket og grisete, men det var overraskende lett! Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, men gjorde noen få endringer på fyllet. Jeg vil forresten tro at nesten hva som helst vil passe som fyll her, for eksempel syltetøy, eller til og med et helt bringebær. Eller vaniljekrem? Åh, så mye godt å lage. Så lite tid. 

(Det er fortsatt ikke snø her (og det er helt greit, for jeg vil ha vår), men det tar seg liksom bedre ut på bilder enn surt vær og regn, så..)

Og som alltid når jeg sier, leser eller tenker for mye på et ord blir det helt merkelig. SJOKOLADE, S j o k o l a d e, sjokolade, det er jo et ganske rart ord når man tenker på det?

 

Har du prøvd å lage konfekt før?


Oppskrift, blomster og bok

I dag lagde jeg (nok en gang) pannekaker. Men en litt annen type enn vanlig, faktisk. Blind ekspirimentering endte i disse pannekakene, som i grunnen ble veldig gode, synes jeg:

Eple- og kokospannekaker


Dette trenger du:

2 eggehviter - 1 eple - 2 ss havregryn - 2 ss rugmel/annet mel - 1/2 ts bakepulver - ca. 2 ss kokosmasse - evt. litt vaniljeessens

Dette gjør du:

Pisk eggehvitene stive i en bolle. Skrell og rasp eplet, og vend i eggehvitene sammen med alle de andre ingrediensene. Stek pannekakene (av den veldig fluffy pannekakerøren) i en stekepanne. Jeg anbefaler å følge med, for disse blir fort godt stekt.

Veldigveldig godt sammen med yoghurt, frukt og bær.

Utenom å lage pannekaker, leser jeg for tiden denne boka, nemlig "& me skal bli omskapte". Jeg er enda ikke ferdig med den, men jeg har kommet såpass langt at jeg kan si at jeg liker den og at jeg anbefaler den. Så les i vei! 

Apropos bøker, har dere noen boktips?

 

 

 

Julesmoothie (video)

(anbefaler å trykke på HD)

Nå har jeg gjort noe jeg nesten aldri gjør. Jeg har laget en video. Denne gangen med en oppskrift på en enkel smoothie som passer godt nå som det snart er jul. Jeg vet at videoen går litt fort noen ganger, jeg skulle gjerne gjort en del ting annerledes, men jeg håper at den likevel er forståelig. Smoothien ble i hvert fall god (og så får jeg heller bli bedre filmlager en annen gang, det er jo egentlig ganske gøy (og tidskrevende...)).

 

Hva synes du?

 

Et lite tips

_DSC0972 copy_DSC0972 copy_DSC0972 copy_DSC0972 copy

Jeg har fått flere spørsmål angående fototips, om jeg har noen. Egentlig føler jeg at jeg ikke har noen tips å komme med, og at det meste uansett er vist og skrevet før. Men her kommer et aldri så lite fototips, eller egentlig kameratips.

Det kan jo bli litt pinlig hvis det viser seg at alle allerede kan dette, men selv fant jeg ikke ut om dette før for en uke siden. Det handler enkelt og greit om å stille inn noe som heter Picture Control hos Nikon-kameraer og Picture Styles hos Canon. Her kan man velge ulike innstillinger som går på farger og kontrast på bildene, noe som enkelt gjør bildene nærmere slik man ville hatt dem etter redigering. Selv hadde jeg tidligere på "standard", mens jeg nå har skiftet til "friske farger". Dette gir, naturlig nok, friskere farger i bildene, og bildene ser rett og slett bedre ut rett fra kameraet. (les mer her)

(Slik finner du Picture Control på Nikon-kameraer: Meny → Opptaksmeny → St. inn Picture Control)

 

Har du et fototips?

Vil dere ha flere slike tips? (om jeg skulle ha noen)


 

 

"Stressed spelled backwards is desserts."

.....................................................................

Mandag, ny uke, nye muligheter. Men også nye ting som må gjøres, og ofte en del stress. Så, hvorfor ikke ta seg en dessert, eller tre? Her kommer oppskrifter på tre litt sunnere desserter:

_DSC0972 copy _DSC0972 copy

Mikro-sjokoladefondant

(1 porsjon): 

1 egg - 1 liten banan eller 1/2 stor banan, most - 1-2 ss mel (jeg brukte havremel laget av havregryn) - 1/2 ts bakepulver - 1 god ss sukrin gold/annen søtning - 1 ss kakaopulver - litt melk for tynnere konsistens

Rør alle ingrediensene godt sammen. Ha røren i en skål/form, dekk med plastfolie og sett i mikroen på full effekt. Hvor lenge den trenger å stå avhenger av størrelsen og formen. Jeg lagde min i to små former, og de trengte ikke stå inne i mer enn omtrent 30-40 sekunder. Da var de akkurat passe stekt og flytende i midten.

_DSC0972 copy

Jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle dette...

..Mangopudding?

(3 porsjoner)

2-3 dl kesam (evt. blandet med yoghurt naturell og/eller melk) - 1 eller 1/2 mango i biter - smak til med søtning hvis nødvendig - 1 gelatinplate, bløtlagt i 5 minutter - 1/2 dl kokende vann 

Miks sammen ingrediensene med en blender eller stavmikser.

Løs gelatinplaten opp i det kokende vannet. Bland deretter dette inn i mangoblandingen. Ha i små porsjonsformer, og sett i kjøleskap til det har stivnet. 

Bringebærsaus: et par never (frosne) bringebær - et par ss vann - smak til med søtning hvis nødvendig

Kok opp i en liten kjele. Prøv å mose bærene så godt som mulig med en gaffel. Tilsett vann etter konsistens.

Serveres sammen når "puddingen" har stivnet.

_DSC0972 copy

_DSC0972 copy

_DSC0972 copy

 

 

 

Tilslørt bondepike

(1 porsjon):

Eplemos: 1 eple, skrelt og skjært i terninger - litt vann (knapt 1/2 dl) - evt. søtning og vaniljeessens etter smak

Kok eplebitene i vannet til de er møre, rør slik at de blir most. 

Müsli: 20g korn/gryn (jeg brukte havregryn og 4-korn) - 1-2 ts sukrin gold/brunt sukker - evt. litt kanel

Brun alt sammen i en liten kjele eller stekepanne. Pass på å røre godt slik at det ikke brenner seg.

Når alt dette er klart, er det bare til å legge Eplemos, yoghurt naturell (kan også bruke krem) og müslien lagvis i et glass. 

Dette var kjempegodt!

 
Håper oppskriftene faller i smak. Selv pleier jeg ofte å prøve meg fram litt etter hva jeg selv liker, og jeg anbefaler dere å gjøre det samme.

 

Hva synes du?

 

hits